Nieuws

Terrassen nemen in een stad een bijzondere plaats in en zorgen voor een stedelijke ambiance: mensen komen samen en genieten van een hapje of een drankje. Veelal staan ze niet op privé domein maar op het openbaar domein. Terrassen zijn meer dan welkom maar het is duidelijk dat er regels moeten worden vastgelegd over wat wél en wat niet kan, ondermeer op vlak van veiligheid, obstakelvrije doorgang en materiaalgebruik. Heel wat Vlaamse centrumsteden beschikken daarvoor al over een beleidskader. Gent tot voor kort niet. Hier komt verandering in met het nieuwe terrasreglement.

Wie in Gent een horecazaak wil openen, hoeft niet langer op zoek te gaan naar de geldende wetgevingen. Vanaf nu volstaat het één aanvraag te richten tot de stedelijke horecacoach. De kandidaat-uitbater ontvangt daarbij een checklist waarop alle documenten worden vermeld die vereist zijn om een horecazaak uit te baten. Als na het administratief onderzoek van de horecacoach blijkt dat het exploitatiedossier voldoet aan alle voorwaarden wordt aan de uitbater binnen de 30 dagen een uniek horeca-attest toegekend. Het nieuwe reglement wordt voorgelegd aan de gemeenteraad van april 2014.

Stad Gent ondersteunt haar ondernemers – en wil dat blijven doen. Daarom schaafde ze de subsidieregeling voor de renovatie en verfraaiing van handelspanden bij. Want uw handelspand is uw uithangbord. Dus is uw gevel verzorgd, uw commerciële ruimte energiezuinig, en uw pand toegankelijk voor personen met een fysieke beperking? Dan boost dat uw onderneming. Helaas zijn renovatie en verfraaiing niet gratis. Het goede nieuws? Stad Gent draagt haar steentje bij. Ontdek hoe

Zijn er soms misverstanden doordat uw werknemer niet perfect Nederlands spreekt? Overweeg dan taalcoaching: interactieve lessen oefeningen, spreek- en schrijfopdrachten die het Nederlands van uw werknemer verbeteren en stimuleren. Voor werknemers die minder dan één jaar in dienst zijn en tot een kansengroep behoren, is taalcoaching zelfs gratis. Arbeidspsychologe Hanne Lootens van het AZ Jan Palfijn vertelt hoe taalcoaching daar wonderen deed.

De Stad Gent heft belasting op niet-geadresseerd drukwerk, en op reclame die zichtbaar is vanaf de openbare weg.
Vermijd onaangename verrassingen: zorg ervoor dat u op de hoogte, en in orde bent. Hoe? Volg drie eenvoudige regels.

Sinds 1 januari 2014 zijn er geen wettelijke drempels meer om Bulgaren en Roemenen aan te nemen. Zij hebben nu exact dezelfde rechten als andere EU-burgers. Werken in België – en dus ook in Gent – doen ze voortaan zonder arbeidskaart, net zoals bijvoorbeeld Nederlanders en Spanjaarden. En als werkgever bent u niet meer verantwoordelijk voor hún papierenverblijfsdocumenten. Lees meer over uw nieuwe potentiële werknemers.

Op 5 mei 2014 kiest Stad Gent voor de vierde keer de Student-Ondernemer van het jaar. Dat gebeurt in samenwerking met het koepelproject Student Ghentrepeneur. Stem tot 24 april online op uw favoriet uit de shortlist!

Energie besparen? Slim! Want u verdient de investering daarvoor dubbel terug: door uw lagere energiefactuur én door overheidssubsidies. Ontdek hoe ook uw zaak hiervan profiteert, met snel toepasbare tips en interessante oplossingen.

Sinds 1 april 2013 worden de machtigingen voor ambulante activiteiten, de zogenaamde leurkaarten uitgereikt op een elektronische kaart. Handelaars kregen één jaar de tijd om zich aan te passen en een aanvraag in te dienen, voor een bedrag van 13 euro. Handelaars moeten alle geldige papieren leurkaarten uiterlijk op 31 maart 2014 inleveren bij een erkend ondernemingsloket.

Pagina's

Gemaakt door Digipolis